30 april 2020

Ny rapport: Brister i säkerhetskulturen hindrar nollvision för arbetsolyckor


Industrilokal Foto: Ant Rozetsky/Unsplash

Arbetet med att öka säkerheten och skapa god arbetsmiljö inom industrin har pågått under många år, med tydliga förbättringar som resultat.

Ändå inträffar fortfarande arbetsskador och allvarliga tillbud. En ny rapport från IVL konstaterar att säkerhetskulturen spelar en betydande roll.

Industriarbetsgivarnas Nollvision togs fram 2016 (reviderad 2019) som en arbetsmiljöstrategi för helt säkra arbetsplatser. Nollvisionen markerade avstamp för en intensifierad samverkan inom arbetsmiljöområdet mellan Industriarbetsgivarna, dess medlemsföretag, de fackliga motparterna och myndigheter. Kopplat till Nollvisionen stöttar Industriarbetsgivarna företagen med exempelvis nya verktyg, seminarier och genom att initiera relevant forskning.

Nu har IVL på Industriarbetsgivarnas initiativ genomfört en studie där arbetsskadade inom stål- samt massa- och pappersindustrin intervjuats. IVL:s arbetsmiljöforskare har även besökt flera företag inom dessa branscher och intervjuat personer med arbetsmiljöuppdrag, på olika nivåer i organisationerna.

Bra att få aningar bekräftade

Resultatet visar att arbetsmiljöarbetet ofta brister när säkerhet blir en fråga om att prioritera frågor som kopplas till säkerhetsöverväganden i vissa situationer. En del arbetsplatser har en svag säkerhetskultur som präglas av osäkerhet i attityder och beteenden samt en kvarlevande machokultur.

– Det är en bra forskningsrapport och vi tycker att rapporten i stort speglar det som vi tidigare trott eller anat. Det är inte sällan det går att koppla företag som till större del drabbas av arbetsskador och -sjukdomar till felaktiga säkerhetsöverväganden. Det vi normalt kallar företagets säkerhetskultur. Det är värdefullt att få ”aningar” bekräftade genom forskning. Det ger en bättre grund för företaget, ledningen och skyddskommittén, att arbeta vidare med i sitt systematiska arbetsmiljöarbete, säger Åsa Dahlfors, arbetsmiljöexpert på Industriarbetsgivarna.

– Målbilden i ett företags arbetsmiljöarbete bör vara att en medarbetare aldrig ska behöva fundera över om det är okej att ta en risk eller inte, säger Åsa Dahlfors.

Projektet har finansierats av AFA Försäkring och drivits i samråd med följande organisationer; Industriarbetsgivarna, IF Metall, Ledarna, Pappers och Unionen.

Ladda ner rapporten

Ta del av IVL:s rapport här

Kontakt

Åsa Dahlfors
Åsa Dahlfors
Expert, rådgivare arbetsmiljö

Arbetsmiljö Nollvision